Tegen eind 2023 zal Wallonië een dertigtal nieuwe sectieradars verwelkomen. Bevestigd door het kabinet van Valérie De Bue, de Waalse minister bevoegd voor Verkeersveiligheid, volgen deze installaties op het Radarsplan. Een terugblik op de werking en implementatie van deze nieuwe apparaten.
Het is nu officieel. De wegen van Wallonië zullen binnenkort nieuwe sectieradars verwelkomen. Tegen eind 2023 zullen in Wallonië 33 snelheidscamera’s worden geïnstalleerd om het wegverkeer te controleren en snelheidsovertredingen te bestraffen.
Deze wegapparatuur vormt een aanvulling op de 29 andere sectieradars die al in Wallonië aanwezig zijn en voornamelijk op de autosnelwegen van de regio zijn geïnstalleerd. Na deze operatie zullen de Waalse wegen in totaal 62 sectieradars hebben.
Welke wegen in Wallonië worden beïnvloed door deze nieuwe snelheidscamera’s?
Tot nu toe werden de in Wallonië aanwezige sectieradars niet echt door het gewest beheerd: deze apparaten, die zich voornamelijk op de autosnelwegen bevinden, staan onder controle van de Federale Politie. De deal verandert met deze 33 nieuwe radars, aangezien ze op de “nationale” wegen van het grondgebied zullen worden geïnstalleerd. Deze locatie plaatst hen direct onder de verantwoordelijkheid van de regio voor wat betreft hun installatie en goedkeuring.
Maar wees gerust, u hoeft zich nergens zorgen over te maken! Met Coyote kunt u met een gerust hart op de weg blijven rijden: met onze rijhulpapplicatie en onze Coyote UP-toestel kunt u in realtime worden gewaarschuwd voor de aanwezigheid van flitspalen en gevaren op uw route. . De Coyote-gemeenschap is 5 miljoen sterk.
Werkingsprincipe van een sectieradar
De sectieradars zijn uitgerust met videocamera’s en hebben twee bedieningsterminals:
• een verkeerspaal bevindt zich aan de ingang van het weggedeelte waarop de installatie betrekking heeft;
• er wordt een andere terminal geplaatst aan de uitgang van het vak.
De eerste terminal is verantwoordelijk voor het verzamelen van verschillende gegevens over de voertuigen die op het traject circuleren. Het registreert met name de kentekenplaat van het voertuig, evenals de datum en tijd van de passage. De tweede terminal van zijn kant verzamelt dezelfde gegevens wanneer het voertuig het traject verlaat.
De systeemcomputer kan vervolgens de verzamelde gegevens relateren om de gemiddelde snelheid van de gebruiker op het weggedeelte te berekenen. Als deze snelheid hoger is dan de opgelegde snelheidslimiet, krijgt de bestuurder een boete.
Flitsers met hoge aanschaf- en onderhoudskosten
Ondanks de installatie van 33 nieuwe toestellen worden sectieflitsers in Wallonië nog relatief weinig gebruikt in vergelijking met andere categorieën flitsers. Ter vergelijking: de regio telt momenteel 510 vaste flitsers en zal er dit jaar nog een honderdtal verwelkomen. Onder de factoren die hun vooruitgang kunnen afremmen, vinden we in de eerste plaats bijzonder hoge financieringskosten en onderhoudskosten.
Wat de doeltreffendheid van de apparaten betreft, suggereert de installatie van nieuwe snelheidscamera’s dat de autoriteiten er redelijk tevreden over zijn – en dit ondanks de bedenkingen die andere andere Europese landen hebben geuit over de resultaten van sectiesnelheidscamera’s op de verkeersveiligheid.