Het doel werd enkele jaren geleden aangekondigd door Xiaomi en Huawei: voor deze Chinese tech reuzen een onmiskenbare speler worden op de markt voor elektrische auto’s wereldwijd. Hoewel de twee smartphonefabrikanten hun doel nog niet hebben bereikt, hebben ze elk al hun productie van elektrische voertuigen gelanceerd. Deze snelle opkomst wekt bij sommigen de vrees voor een prijzenoorlog op de elektrische markt op. Uitleg.
Voor Xiaomi wordt de droom (heel) binnenkort werkelijkheid. Slechts drie jaar na de aankondiging van hun intentie om te investeren in de markt voor elektrische auto’s, lanceert de beroemde smartphonefabrikant officieel de productie van zijn eerste model, de Xiaomi SU7. De productie zal naar verwachting in februari 2024 van start gaan in de buurt van Peking, in de fabriek van de publieke autofabrikant BAIC.
Het Chinese bedrijf heeft aangekondigd dat tegen maart 2.000 eenheden zullen worden geproduceerd, met als doel om tegen juli 2024 10.000 eenheden te bereiken. Doelstelling? Zich binnen de komende 15 tot 20 jaar te positioneren als één van ‘s werelds grootste fabrikanten van elektrische auto’s. Een gewaagde gok, maar serieus genoeg te nemen gezien de extreem snelle tijd die Xiaomi nodig heeft gehad om zijn productie officieel te lanceren. Hoewel er nog geen lanceringsdatum is bevestigd, zouden de eerste auto’s van het merk in de loop van dit jaar nog in omloop kunnen worden gebracht.
Elektrisch of niet, rijd veilig met de Coyote app die u in realtime waarschuwt voor mogelijke gevarenzones en snelheidsradars op uw route!
Huawei had ook verklaard één van de belangrijkste fabrikanten van elektrische auto’s te willen worden. In tegenstelling tot zijn concurrent heeft het bedrijf zijn productie al gelanceerd en enkele voertuigen op de Chinese markt geïntroduceerd. Om in de sector te investeren, koos Huawei voor een ongebruikelijke strategie op de automarkt: samenwerken met verschillende groepen die al gespecialiseerd zijn in de productie van elektrische auto’s.
De eerste coproductie, met de fabrikant Seres, resulteerde in de SUV Aito M7, die in de eerste 50 dagen 80.000 bestellingen ontving (een groot succes dus). Vervolgens werkte Huawei samen met Changhan Automobile om een luxe coupé te produceren (de Avatr 12, met een veel gemengder succes), en met Chery om de Luxeed S7 sedan te creëren, die wordt gepresenteerd als een directe concurrent van de Tesla Model S.
Sindsdien heeft het Chinese merk grote belangstelling getoond voor samenwerkingen met Europese autofabrikanten. Mercedes en Audi zijn naar verluidt door de groep benaderd. Hoewel geen van deze merken deze informatie tot nu toe heeft bevestigd, hebben Europese fabrikanten nooit hun moeilijkheden verborgen bij het ontwikkelen van bepaalde functies op hun voertuigen, zoals autonoom rijden in stedelijke gebieden, augmented reality-technologie of langere autonomie-technologieën die smartphonefabrikanten zoals Xiaomi of Huawei al gewend zijn te gebruiken op hun basisproducten.
Xiaomi en Huawei zijn niet de enige nieuwkomers op de chinese automarkt. Vandaag de dag zijn er meer dan 200 bedrijven die zich wagen aan het elektrische avontuur. Om zich te onderscheiden, zouden zij in de verleiding kunnen komen om een ware prijzenoorlog te voeren. Dat is waar veel specialisten bang voor zijn. Met de high-end versie van zijn Luxeed S7 heeft Huawei alvast de aanval ingezet met een prijs (48.000 euro) die bijna de helft zo hoog is als de Tesla Model S.
Wat Xiaomi en Huawei betreft, is de dreiging echter nog niet relevant voor Europese fabrikanten: geen van beiden heeft tot nu toe beweerd hun elektrische auto’s in Europa op de markt te willen brengen. Maar het is ook niet uitgesloten dat dealers die aangesloten zijn bij partners van Huawei (zoals Chery, bijvoorbeeld) binnen enkele maanden gezamenlijk geproduceerde modellen van de Chinese gigant zullen aanbieden, tegen een prijs die ongetwijfeld lager is dan de 100% elektrische sedans die momenteel door Mercedes, Porsche of BMW worden verkocht.