Actualiteit Coyote » Halfgeleiders: De gevolgen van het…

Halfgeleiders: De gevolgen van het tekort voor de autofabrieken

De covid-19 pandemie heeft geleid tot een wereldwijd tekort aan halfgeleiders!   De overgang naar thuiswerken voor veel bedrijven heeft de vraag naar producten met halfgeleiders doen toenemen, en de productie kan het niet langer bijhouden.

Tegelijkertijd daalden de verkopen van nieuwe auto’s gedurende deze tijd en verminderden leveranciers de productie en levering van halfgeleiders aan de autofabrikanten. De auto-industrie trekt weer aan en kampt met een tekort! Maar wat is een halfgeleider?

Wat is een halfgeleider?

Weinig bekend bij het grote publiek is een halfgeleider een kristallijn materiaal met zeer speciale eigenschappen! Het is een stof (meestal silicium) die onder bepaalde omstandigheden elektriciteit kan geleiden en onder andere omstandigheden als isolator kan werken. Dit vermogen van de halfgeleider maakt het onmisbaar voor veel technologieën! Het wordt met name gebruikt in de elektronica om verschillende soorten componenten te maken.

De halfgeleider kan reageren op veranderingen in temperatuur. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt als hittedetector in computers, zodat de ventilator automatisch wordt geactiveerd als het apparaat warm wordt. Halfgeleiders reageren ook op licht of een elektromagnetisch veld.

De oorzaken van het tekort

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de productie van halfgeleiders tijdens de coronacrisis niet in staat was om de toegenomen vraag bij te houden!

De productie van halfgeleiders is een complex proces dat niet door elke fabriek kan worden uitgevoerd. Voor de productie zijn speciale, dure faciliteiten en nauwkeurige knowhow nodig. Het tekort aan halfgeleiders is dan ook niet het gevolg van een gebrek aan materiaal, zoals vaak het geval is, maar van een gebrek aan personeel en infrastructuur die het kan verwerken.

De productie van halfgeleiders is geconcentreerd in Azië (Taiwan en Zuid-Korea) en de Verenigde Staten (Texas)! Deze twee productiegebieden hebben dit jaar zelf met een aantal onvoorziene gebeurtenissen te maken gehad:

De fabrieken In Azië sloten hun deuren vanwege de pandemie en de gezondheidsrisico’s die deze met zich meebracht;

In maart 2021 werd een van de grootste chipfabrieken van Japan door een ernstige brand getroffen;

Fabrieken die gespecialiseerd zijn in het maken van halfgeleiders verbruiken een enorme hoeveelheid water (BV: 150.000 ton water per dag voor de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) en Taiwan had dat jaar te kampen met ernstige droogte, waardoor de fabriek haar productiesnelheid moest verlagen;

Een koudegolf in Texas bracht alle chipfabrieken tot stilstand.

Veel factoren hebben, in combinatie met een stijgende vraag, geleid tot het ontstaan van het tekort… Maar wat zijn de gevolgen van dit tekort voor de automobielindustrie?

De gevolgen voor de automobielindustrie

Volgens onderzoeksbureau IHS Markit kunnen er sinds begin 2021 ongeveer 5,69 miljoen voertuigen niet worden geproduceerd vanwege het tekort aan halfgeleiders. Auto’s bevatten tegenwoordig steeds meer elektronica en autofabrikanten zijn afhankelijk geworden van halfgeleiders. De GPS, Bluetooth, ruitenwissers, snelheidsmeter, airbags en deursloten van een auto hebben allemaal halfgeleiders nodig!

In Frankrijk zijn de regio’s Lotharingen en Franche-Comté zwaar getroffen door het tekort: Stellantis (voorheen PSA) en Renault hebben enkele van hun productielijnen moeten sluiten. In de fabriek in Sochaux, waar de Peugeot 5008 en 3008 worden geproduceerd, leven bijna 3.500 werknemers in onzekerheid vanwege deze situatie.

Alle artikelen, tags en auteurs