Actualiteit Coyote » Cybersecurity van verbonden auto’s

Cybersecurity van verbonden auto’s

Nu auto’s steeds meer verbonden zijn met het internet, vormt de dreiging van mogelijke hackingpogingen een groeiende zorg voor autofabrikanten en overheden. Om deze bedreigingen tegen te gaan en voertuigen te beschermen, hebben zij cybersecurity tot een topprioriteit gemaakt. Meer uitleg volgt

Auto’s steeds kwetsbaarder voor cyberaanvallen

De afgelopen tien jaar heeft de automobielsector een ingrijpende transformatie ondergaan – op sommige vlakken zelfs een ware revolutie. Wat drijft deze veranderingen? De opkomst van connected technologieën: rijhulpsystemen (ADAS), parkeersensoren, spraakgestuurde assistenten en geavanceerde communicatiefuncties zoals telematica en navigatiesystemen.

Deze systemen draaien op software die met het internet verbonden is en zijn vandaag de dag in steeds meer voertuigen terug te vinden. Hoewel ze veel voordelen bieden, maken ze auto’s ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen en hacks.

Deze systemen draaien op software die met het internet verbonden is en zijn vandaag de dag in steeds meer voertuigen terug te vinden. Hoewel ze veel voordelen bieden, maken ze auto’s ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen en hacks.

Met de Coyote-app rijd ik met een gerust hart, dankzij real-time waarschuwingen voor flitsers en gevaren op mijn route.

Ontdek de Applicatie

Wat zijn de belangrijkste cyberbedreigingen voor verbonden auto’s?

Momenteel lopen verbonden auto’s risico op drie belangrijke soorten aanvallen:

  • Misbruik van persoonlijke gegevens van de bestuurder
    Door de diverse connected systemen in het voertuig kunnen hackers toegang krijgen tot persoonlijke gegevens van de eigenaar (zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres). Geschat wordt dat een verbonden auto tot wel 25 GB aan gegevens per uur genereert! Voor autofabrikanten en overheden is de bescherming van deze gegevens een belangrijk vraagstuk. Volgens het jaarverslag van Upstream 2024 vormen inbreuken op persoonlijke gegevens 38% van de cyberaanvallen in de auto-industrie.

 

  • Pogingen tot inbraak
    Zoals eerder op de blog werd besproken, nemen autodiefstallen met elektronische hacking van keyless-entry systemen en het gebruik van signaalverstoorders sterk toe. Deze diefstallen zonder zichtbare braaksporen worden vergemakkelijkt door de connected systemen in voertuigen. Deze vormen naar schatting 27% van de gedocumenteerde cyberaanvallen in de autosector.

 

  • Pogingen tot controle over het voertuig
    Verbonden auto’s lopen ook het risico gehackt te worden door cybercriminelen die de controle over het voertuig overnemen. Dit is geen overdreven angstbeeld, want volgens Upstream vertegenwoordigt deze dreiging ongeveer 20% van de geanalyseerde cyberaanvallen.

Wat zijn de belangrijkste cyberbedreigingen voor verbonden auto’s?

Momenteel lopen verbonden auto’s risico op drie belangrijke soorten aanvallen:

• Misbruik van persoonlijke gegevens van de bestuurder
Door de diverse connected systemen in het voertuig kunnen hackers toegang krijgen tot persoonlijke gegevens van de eigenaar, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres van de eigenaar. Geschat wordt dat een verbonden auto tot wel 25 GB aan data per uur genereert! Voor autofabrikanten en overheden is de bescherming van deze gegevens een belangrijk vraagstuk. Uit het jaarverslag van Upstream 2024 blijkt dat inbreuken op persoonlijke gegevens 38% van de cyberaanvallen in de auto-industrie uitmaken.

• Pogingen tot inbraak
Zoals eerder op de blog werd besproken, nemen autodiefstallen met elektronische hacking van keyless-entry systemen en het gebruik van signaalverstoorders sterk toe. Deze diefstallen zonder zichtbare braaksporen worden mogelijk gemaakt door de connectiviteit van moderne voertuigen. Deze vormen naar schatting 27% van de gedocumenteerde cyberaanvallen in de autosector.

• Pogingen tot controle over het voertuig
Verbonden auto’s lopen ook het risico gehackt te worden door cybercriminelen die de controle over het voertuig overnemen. Dit is geen overdreven doemscenario: volgens Upstream maakt deze dreiging ongeveer 20% uit van de geanalyseerde cyberaanvallen.

Cybersecurity als topprioriteit

Voor de auto-industrie wordt de economische schade als gevolg van cyberaanvallen geschat op maar liefst 500 miljard dollar. Gezien deze immense verliezen is de beveiliging van verbonden voertuigen uitgegroeid tot een absolute topprioriteit voor zowel fabrikanten als overheden

Welke strategie hanteren autofabrikanten?

Autofabrikanten richten zich momenteel op twee belangrijke strategische pijlers:

  • De ontwikkeling van geavanceerde beveiligingstechnologieën om potentiële bedreigingen te voorkomen en de gegevens van bestuurders optimaal te beschermen.
  • De mogelijkheid om cyberaanvallen in real-time te detecteren en te bestrijden, zodat inbraken en datalekken effectief kunnen worden voorkomen.

Om deze dubbele uitdaging aan te gaan, werken fabrikanten samen met de beste cybersecurityspecialisten en ethische hackers. Zij ontwikkelen geavanceerde beveiligingssystemen die cyberdreigingen effectief het hoofd kunnen bieden.

Daarnaast werkt de auto-industrie nauw samen met overheden om regelgeving en veiligheidsnormen te versterken of te herzien, aangezien cyberaanvallen naar verwachting zullen toenemen door de verdere ontwikkeling van AI. De afgelopen jaren zijn er al verschillende normen geïntroduceerd, zoals ISO/SAE 21434 en SAE J3061, die specifieke eisen stellen aan de identificatie en evaluatie van beveiligingsrisico’s, evenals de implementatie van passende beschermingsmaatregelen.

Blijf op de hoogte via de Coyote-blog, waar we maandelijks de laatste updates uit de auto-industrie delen!

Alle artikelen, tags en auteurs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *